Logo

Endnu et stykke unikt glaskunst fra Kurt Ellemos hånd....

Greve Glaskunst - Et unikum!

Af Søren Dam

GLASKUNST: Kurt Ellemo er fascineret af glasset. Han fascineres stadig dybt af glassets egenskaber, og de muligheder, han har fundet i dette spændende naturmateriale, for at få afløb for sin "kunstneriske åre". – En åre som han indtil 1993 fik afløb for som keramiker, men leret blev altså overtaget af glasset, da der skulle "ske noget nyt"!
Kurt Ellemo er i dag 68 år, men "pensionist" er et ord man slet ikke kommer i tanker om, når man besøger kunsthåndværkeren i det spændende værksted og forretning i Håndværkerbyen i Greve. - Han lever i og med sin glasproduktion og forretning, og kan ikke forestille sig noget andet de næste 12 år, smiler han.

Teknikken


Et kig ind i det inspirerende salgs- og udstillingslokale I Håndværkerbyen 27 i Greve ....

Den produktionsteknik, som Kurt Ellemo benytter sig af er en såkaldt "koldglas-teknik", som i princippet går ud på at skære "råglas" ud i de ønskede farvekombinationer, sammensætte det udskårne glas i mønstre og former, og smelte det sammen i 2 arbejdsgange.
Første smelteproces, hvor glasset sammensmeltes ved ca. 830 grader, og næste proces, hvor glasset ved en temperatur på ca. 720 grader. formes til det produkt, som er tiltænkt. En proces, som gennemføres via de 4 elovne, han har til rådighed på sit værksted, som ligger i umiddelbar tilknytning til butikken.
- Glas er et levende materiale, og derfor er det så fascinerende, fortæller Kurt Ellemo. - Man kan ved denne teknik aldrig opnå samme resultat 100% ens 2 gange, og jeg kan derfor garantere mine kunder, at de aldrig vil kunne finde 2 éns produkter. - Det er unika-produktion, fastslår han.

Inspirationen


Kurt Ellemo ses her ved en af de 4 ovne, som ofte kører i døgndrift for at følge med den produktive kunsthåndværker.

Kaster du et blik rundt i butikken bliver man omgående slået af de mange flotte, levende og inspirerende farvesymfonier, der kendetegner Kurt Ellemos produktion. - Selve glasset som materiale inspirerer naturligvis, forklarer han. - Glas er et meget fascinerende materiale. Det er hårdt, ubøjeligt, koldt og alligevel samtidig blødt, føjeligt og i evig bevægelse.
- Naturens farvesymfonier, som jeg oplever gennem årstiderne herhjemme, og i andre dele af verden på rejser, er ligeledes inspirationskilder, og jeg forsøger at udtrykke og fastholde i den flotte glasproduktion.

Specialdesign efter dialog


Kurt Ellemo i færd med at skære glas til næste kunstværk...

Jeg laver ofte glasprodukter efter kundernes ønsker om farver, form og mønstre, fortæller Kurt Ellemo videre. - Det kan f.eks. være på baggrund af kunders ønsker om farvekombinationer, der måske er sammensat af firmaers logofarver. - Ligeledes kan firmaers logoer eller dele af dem indgå i abstrakte former i designet, så man stadig opnår det kunstneriske udtryk, men kombineret med en genkendelseseffekt, som virker spændende og anderledes.
Andre får f.eks. graveret en anledning, dato/årstal eller andre data i et flot fad, så det på den måde altid vil stå klart, i hvilken anledning gaven blev givet. - For gaven står sandsynligvis i mange år, smiler han.

Kunderne

Den store markedsføring har der aldrig rigtig været tale om, men mine produkter har altid gjort god reklame for sig selv, når de f.eks. står på et receptionsbord mellem alle vinflaskerne, smiler han. Så ser man ofte, at nogen lige skal hen og vende "glasfadet" for at se hvor det kommer fra, og sådan har ringene spredt sig lige så stille, forklarer han.
Fælles for kunderne er, at de kan lide tanken om, at den gave de giver, bliver til stadig glæde i mange år frem. Her adskiller disse produkter sig væsentligt fra f.eks. vingaven, som jo ikke huskes et halvt år efter at vinen er drukket…
- Et andet fælles træk for mine kunder er, at de kommer igen. – Det hænger sammen med den oplevelse det er at give en anderledes og unik gave, som skaber opmærksomhed og ægte glæde, forklarer han. - Når man først har prøvet det én gang som gavegiver, kommer man automatisk igen.
- Du kan se mere til Greve Glaskunst på http://www.greveglaskunst.dk/, hvor der for øvrigt er masser af inspiration at hente. Men snyd alligevel ikke dig selv for en tur ind til Håndværkerbyen 27 i Greve, hvor du kan få spændende inspiration til din næste firmagave, julegave, receptionsgave eller hvad dit behov aktuelt måtte være.